Pusat Panggilan Standard Chartered PortalEkonomi

Peranan pusat panggilan Standard Chartered sangat penting, terutamanya untuk pengguna kad kredit. Ini kerana ramai pengguna kad kredit mengalami masalah yang tidak dapat ditangani secara bebas. Oleh itu, mereka menghubungi pusat panggilan untuk mencari penyelesaian kepada masalah yang mereka alami.

Perkhidmatan ini sendiri terdiri daripada pelbagai jenis. Secara amnya, syarikat besar menyediakan perkhidmatan pusat panggilan dalam bentuk telefon interaktif. Tetapi sekarang, beberapa syarikat besar menyediakan perkhidmatan pusat panggilan di media sosial seperti Instagram, Twitter, dan Facebook.

Secara amnya, milenium yang menghubungi pusat maklumat bersepadu sebuah syarikat besar melalui media sosial. Walau bagaimanapun, untuk kelajuan dan ketepatan maklumat, sudah tentu, anda dinasihatkan untuk menghubungi pusat panggilan melalui telefon interaktif.

Fungsi Pusat Panggilan untuk Pengguna Standard Chartered

Pusat panggilan Standard Chartered ini sangat penting bagi pengguna. Ini kerana kewujudan pusat panggilan ini sangat membantu pengguna yang mengalami masalah menggunakan kad kredit. Di samping itu, terdapat beberapa fungsi pusat panggilan lain untuk pengguna kad kredit sewa standard.

 

Fungsi pertama, pusat panggilan ini berfungsi sebagai medium untuk memberikan maklumat yang tepat mengenai syarikat. Sekiranya pengguna dari Standard Chartered memerlukan maklumat penting mengenai syarikat, maka anda boleh terus menghubungi perkhidmatan pusat panggilan yang tersedia selama 24 jam penuh.

 

Fungsi kedua, pusat panggilan ini juga ditugaskan oleh syarikat untuk menampung aspirasi atau aduan daripada pengguna. Rata-rata, pengguna yang menghubungi pusat panggilan Standard Chartered ingin mengemukakan aduan mengenai prestasi pekerja.

 

Di samping itu, pusat perkhidmatan maklumat bersepadu yang disediakan oleh Standard Chartered juga ditugaskan untuk menampung semua cadangan dan input daripada pengguna untuk digunakan sebagai bahan untuk penilaian syarikat.

 

Dan fungsi yang terakhir adalah untuk menjawab semua soalan yang ditanya oleh pengguna. Kadang-kadang, pengguna juga sering bertanya kepada pusat panggilan mengenai masalah atau masalah transaksi.

 

Dengan menghubungi perkhidmatan pusat maklumat bersepadu melalui telefon interaktif, pengguna berharap dapat menyelesaikan masalah kad kredit secara langsung tanpa perlu datang ke pejabat cawangan Standard Chartered yang terdekat.

Peranan Pusat Panggilan Standard Chartered untuk Syarikat

Selain berguna untuk pengguna, ternyata peranan pusat panggilan juga cukup penting bagi syarikat seperti Standard Chartered. Syarikat yang terlibat dalam perbankan, pembiayaan, dan kad kredit juga memerlukan peranan pusat panggilan untuk beberapa perkara. Oleh itu, ini adalah peranan pusat panggilan untuk syarikat sebesar Standard Chartered. Antaranya adalah seperti berikut:

  1. Menawarkan Produk Kepada Pengguna Melalui Telefon

Pertama, pusat panggilan ini memainkan peranan dalam menawarkan produk dari kad kredit sewa standard kepada pengguna melalui telefon interaktif. Atas sebab ini, syarikat mesti merekrut pekerja yang pintar dan bijak dalam menawarkan produk atau Telemarketing.

 

  1. Menyampaikan Promosi Menarik yang Disediakan oleh Syarikat

Kedua, pusat panggilan ini juga memainkan peranan aktif dalam menyampaikan promosi menarik yang disediakan oleh syarikat. Dengan harapan bahawa pengguna kad kredit dan calon kredit akan berminat dengan promo. Dengan cara itu, pengguna kad kredit Standard Chartered semakin tersebar di seluruh Indonesia.

 

  1. Memberi Maklumat mengenai Program Terkini Mengenai Syarikat

Ketiga, pusat panggilan ini juga memainkan peranan aktif dalam memberitahu program terkini dari syarikat.

 

Salah satu program semasa wabak korona yang disediakan oleh syarikat adalah program penstrukturan semula ansuran ke program pembukaan kad kredit baru. Dengan cara itu, semakin ramai pengguna kad kredit Standard Chartered di Indonesia.

 

  1. Memberi Maklumat mengenai Keperluan Pembukaan Kad Kredit untuk Bakal Pengguna

Keempat, pusat panggilan juga ditugaskan untuk memberitahu keperluan untuk membuka kad kredit baru untuk bakal pelanggan. Kerana, bakal pengguna pasti tidak tahu secara terperinci apakah keperluan yang diperlukan semasa membuka kad kredit. Oleh itu, pusat panggilan memainkan peranan aktif dalam bersosial keperluan dan cara membuka kad kredit baru di Standard Chartered.

 

Respons Pengguna Kepada Pusat Panggilan Standard Chartered

Sebagai salah satu bank multinasional yang menyediakan pembiayaan dalam bentuk kad kredit,tidak menghairankan bahawa Standard Chartered sentiasa aktif bertindak balas terhadap aduan, cadangan, kritikan, dan aduan daripada pengguna.

 

Atas sebab ini, Standard Chartered telah memberi amaran kepada pusat panggilan yang boleh dihubungi selama 24 jam oleh pengguna. Oleh itu, pengguna boleh terus menghubungi perkhidmatan pusat panggilan di nombor yang disediakan.

 

Dengan perkhidmatan pusat maklumat bersepadu yang disediakan oleh bank, anda tidak perlu datang ke cawangan Standard Chartered untuk mengetahui penyelesaian kepada masalah yang anda alami.

Anda boleh segera menyampaikan apa aduan semasa menggunakan kad kredit. Biasanya, pusat panggilan akan membantu anda dalam menyelesaikan masalah yang anda alami.

 

Sekiranya anda memerlukan pengendalian lebih lanjut, pusat panggilan akan membuat laporan yang berkaitan dengan masalah atau aduan yang dialami oleh pengguna. Kemudian, laporan akan dikemukakan ke bahagian yang berkaitan. Tambahan pula, pusat panggilan Standard Chartered akan membuat susulan supaya laporan anda dapat dikendalikan dengan segera oleh pasukan yang berkaitan.

 

Walaupun anda menghubungi perkhidmatan pusat panggilan, sebarang masalah yang anda alami dapat ditangani dengan segera. Di samping itu, peranan perkhidmatan pusat panggilan sangat penting di tengah-tengah wabak korona ini. Oleh itu, sila hubungi pusat panggilan Standard Chartered dan bukannya perlu datang ke pejabat cawangan terdekat.

 

Cara Menghubungi Perkhidmatan Pusat Panggilan Standard Chartered

Bagi anda yang mengalami masalah atau masalah apabila berurus niaga menggunakan kad kredit bank Standard Chartered, maka kami mengesyorkan segera melaporkan masalah tersebut kepada perkhidmatan pusat panggilan.

 

Terdapat dua kaedah untuk menghubungi perkhidmatan pusat panggilan ini. Kaedah pertama, sila gunakan telefon pintar peribadi dan hubungi nombor 68000. Untuk memanggil nombor, pastikan anda mempunyai kredit yang mencukupi. Kerana, anda dikenakan bayaran telefon oleh pengendali.

 

Kaedah kedua untuk menghubungi perkhidmatan pusat panggilan Standard Chartered  adalah dengan menggunakan nombor rumah. Terdapat 5 nombor pusat panggilan mengikut domisil semasa anda, iaitu Surabaya (031-5472888), Medan (061-4572888), Semarang (024-8450188), Jakarta (021-57999988), dan Bandung (022-4219688).

 

Oleh itu, segera hubungi pusat panggilan Standard Chartered mengikut domisil. Ini kerana aduan yang dikemukakan tidak akan dibalas jika ia tidak sesuai dengan domisil pengguna. Selain menghubungi melalui telefon interaktif, kami juga mengesyorkan agar anda membuat aduan sekali lagi melalui e-mel.

 

Matlamatnya adalah bahawa laporan yang diadukan segera dibalas oleh syarikat. Sila hantar e-mel di alamat id.contactcentre@sc.com. Tuliskan subjek e-mel dalam bentuk aduan, cadangan, atau kritikan. Kemudian, tulis aduan, cadangan, atau kritikan. Juga termasuk imej sokongan supaya laporan yang anda serahkan kepada pusat panggilan Standard Chartered dapat dikendalikan dengan segera.

 

Dan jangan lupa, sentiasa ikuti laporan supaya masalah yang anda hadapi dapat diselesaikan sepenuhnya. Dengan cara itu, anda tidak perlu membelanjakan wang untuk membeli kredit dan tidak perlu datang ke pejabat cawangan Standard Chartered yang terdekat.

 

Standard Chartered adalah salah satu syarikat bank multinasional di Indonesia. Pengguna bank sedemikian agak banyak. Supaya bank menyediakan perkhidmatan pusat panggilan untuk memudahkan aduan, kritikan, dan cadangan daripada pengguna.

 

Bagi anda yang mengalami masalah apabila menggunakan produk daripada Standard Chartered, sila hubungi segera perkhidmatan pusat panggilan Standard Chartered  yang aktif selama 24 jam penuh.

Selengkapnya